Povești de adormit copiii, cu Elena Gabor

Posted on by 0 comment

Zilele asta putem afla din presă despre o premieră în domeniul medical românesc.
Din păcate, nu este vorba de o noua intervenție, nici de inaugurarea vreunui spital sau măcar secții dotate cu aparatură modernă, ci despre ultimul lucru de care bolnavii români au nevoie: încă un șarlatan care să le predea studenților mediciniști povești de adormit copiii.

De data asta la propriu:

La catedra de Psihiatrie a Universității de Medicină și Farmacie [Târgu Mureș] vor fi predate, începând din anul universitar 2019-2020, cursuri facultative de hipnoterapie medicală şi medicina subconştientului, ceea ce reprezintă o premieră în România. Anunțul a fost făcut luni de preşedintele Asociaţiei Europene pentru Hipnoterapie Medicală şi Terapia Subconştientului, medicul Elena Gabor.

Aflăm de pe site-ul personal că Elena Gabor este un dentist care a practicat timp de 10 ani stomatologia in Europa, apoi s-a mutat în USA, unde:

discovered the amazing benefits of involving our higher levels of awareness/consciousness in healing. She became a specialist in subconscious science and a researcher into the use of non-ordinary states of consciousness for the purpose of personal growth, healing, and exploring and obtaining insights into the human psyche.

O să traduc pentru cei care nu înțeleg mumbo-jumbo-ul englezesc sau nu au contact cu lumea medicală: dacă un dentist din Europa dorește să practice stomatologia în USA, trebuie să treacă prin niște programe de instruire și examene de echivalare.

Pe de altă parte, pentru a practica medicina alternativă singurele cerințe privesc grosimea obrazului.

Așa se explică de ce Elena Gabor și-a descoperit brusc pasiunea pentru misticisme. Alternativa mai tristă ar fi că nimeni nu are țiglele de pe casă fixate pentru veșnicie.

Și cu ce se ocupă stomatoloaga transformată în vindecătoare holistică, oare ce o să predea ea studenților la Medicină din Târgu Mureș?

Dar mai bine s-o lăsăm să ne explice singură, să nu ziceți că mint.
SPOILER ALERT: e suficient să ascultați până la “sunt Elena Gabor și predau cursuri de certificare în Hipnoterapie, Hipnoterapie Medicală și Spirituală, adică regresii în Vieți Anterioare și în Viața Dintre Vieți”.

Ați auzit bine, îi ajută pe oameni să-și rezolve problemele din viața actuală (anxietate, depresii, probleme intestinale, dependențe etc), punându-i în contact, prin hipnoterapie, cu viețile anterioare.

O face în Santa Monica, în ședinte de 150 de dolari, fie personale, fie la distanță:

DISTANCE  HYPNOTHERAPY SESSIONS

You can have private sessions with Dr. Gabor from anywhere in the world  via:
– phone
– Skype 
– www.skype.com (membership is free)
– FaceTime or Viber  (for Apple and Android phones).
The rate for all sessions is $150/90 min. -2 hour session.

Ce, doar nu credeați că să intri în contact cu viețile anterioare e atât de complicat încât să nu se poată face prin Skype sau telefon?

Chiar dacă Elena Gabor te poate băga în transă la telefon, nu înseamnă că e o femeie neserioasă. Ea predă cursuri de certificare în regresia în vieți anterioare la Târgu Mureș (adică acolo unde decanul Facultății de Medicină a invitat-o să le predea și studenților), a organizat workshop-uri:

A scris și o carte în care:

… sunt prezentate patru studii de caz de hipnoterapie (terapia subconştientului), călătorii extraordinare de descoperire de sine şi de vindecare din tulburări severe (depresie, gânduri de suicid, anxietate, insomnie, etc.) prin alinierea cu nivelurile superioare de conştiinţă, fără folosirea medicamentelor.

Nu va simțiți deja mai bine știind cineva o să predea studenților mediciniști din România tehnici pentru a trata depresia sau anxietatea severe fără medicație?

Că, în timp ce pentru tinerii doctoranzi nu se găsesc posturi, conducerea unei universități face loc pentru nepoata Mamei Omida?

Tehnicile de pionierat dezvoltate de doctor Elena Gabor pentru explorarea universului subconstient şi al celui supraconstient i-au ajutat pe eroii cărţii să exploreze căi noi şi neprevăzute pe tărâmul fascinant al vieţilor anterioare şi al Vieţii de Apoi, să acceseze Realitatea Ultimă din care sufletele işi au originea şi să se conecteze cu Sursa Vieţii.

Aici avem și exemplul unei paciente pe care doamna Gabor a ajutat-o să acceseze Realitatea Ultimă:

Singurul context în care ar trebui prezentată Elena Gabor și pacienții tratați de ea la cursurile de psihiatrie, ar fi ca exemplu de delir.

Din păcate, în acest articol de pe hotnews e prezentată ca o specialistă veritabilă și se promovează (nestingherită de vreo întrebare de bun-simț sau vreun gând critic de-al reporterei), afirmând cu nerușinare că:

există numeroase studii de specialitate făcute în multe ţări, legate de eficiența hipnoterapiei în cazul afecţiunilor: “Sunt rezultate foarte bune, atât din practica mea personală, cât şi din practica altor hipnoterapeuţi, rezultatele sunt extraordinare. Manualele le pregătesc eu pe baza muncii mele din ultimii 13 ani în domeniul hipnoterapiei medicale

Am văzut mai sus un exemplu vivid al muncii acestei femei.
Deci pe baza experienței cu viețile anterioare, viitoare și a vieților dintre vieți, Elena Gabor va elabora niște manuale pentru Catedra de Psihiatrie a UMF Târgu Mureș.
Eu sper încă să fi înțeles ea greșit și să i se fi propus să apară în fata studenților ca pacient, nu ca profesor.

Cât despre rezultatele extraordinare ale hipnoterapiei, acestea pur și simplu nu există, deși în articolul din hotnews este prezentată ca un domeniu inovator, vârful de lance al psihiatriei internaționale, galactice și multiversale:

Hipnoterapeutul a citat un studiu comparativ realizat în SUA referitor la procentul de vindecare, din care rezultă că, prin intermediul hipnoterapiei medicale, se rezolvă unele probleme mult mai repede decât prin alte metode: “Studiile efectuate au indicat faptul că prin Psihanaliză au fost 38% recuperări după 600 de şedinţe, prin Terapia comportamentală sunt 72% după 22 de şedinţe şi prin Hipnoterapie sunt 93% recuperări după numai 6 şedinţe”, a arătat Elena Gabor.

În primul rând, nu ne prezintă sursa studiului, iar eu nu pot să merg pe încredere cu o femeie care susține că poate accesa la comandă conștiințe din vieți anterioare.
Dacă era o mincinoasă într-una din ele?

În al doilea rând, nu ne spune la ce afecțiuni se referă când afirmă ca s-au tratat cu un succes de 93% prin hipnoterapie.
Despre ce e vorba, despre renunțarea la fumat, despre tratarea anxietății, a durerilor de șale?
Sau pentru medicina holistică nici nu contează la ce boală se referea studiul, că dacă ai tratat una, le-ai tratat oricum pe toate.

În al treilea rând, rezultatele sunt prezentate într-un mod stupid și tendențios.
Numărul de ședințe înseamnă timp și nu poți compara mai multe terapii analizând numărul de pacienți recuperați în momente diferite de timp pentru fiecare dintre ele.

De unde știu eu că după 6 ședințe nu se recuperează oricum un procent mare de pacienți, indiferent de terapie, însă cu timpul bolnavii recad, așa că după 600 de ședințe procentul de pacienți care reușesc să se mențină scade în toate terapiile?
Poate hipnoza a obținut chiar cele mai slabe rezultate, dar nu avem de unde ști din modul în care sunt prezentate concluziile studiului.

În orice caz, ce știm sigur e că nu există dovezi că hipnoterapia ar funcționa cu adevărat nici în cazul renunțării la fumat (în două metaanalize din 2019 și 2005), nici pentru anxietate (2016), controlul durerii din timpul nașterii (2012), pentru depresia de după (2012), nici în majoritatea bolilor psihiatrice (2003).

Singurul domeniu în care s-au găsit unele dovezi ar fi sindromul intestinului iritabil, însa rezultatele sunt modeste, nu extraordinare.

Hipnoza are un efect egal cu placebo sau cel mult asemănător cu al terapiei comportamentale, nefiind nicidecum vorba de efectele miraculoase pe care le pretinde cu nerușinare Elena Gabor.

Iar efectele acestea modeste se datorează probabil motivării și sugestionării pacienților (efecte care se obțin și prin alte terapii mai puțin mistice), nu hipnozei în sine.
Adică nu faptului că oamenii ar fi fost trimiși într-o transă care le-ar fi activat subconștientul sau, Brahma ferește, că i-ar fi pus în contact cu vieți anterioare sau paralele.

În încheiere, Elena Gabor nu uită să-i dea decanului o limbă în adâncul sufletului, acolo unde nu strălucește decât subconștientul:

Deschiderea UMFST şi a domnului decan a fost foarte mare şi le mulţumim pentru acest lucru, este un pas înainte pentru a dezvolta medicina subconştientului prin care se promovează aducerea sufletului (subconştientului) înapoi în medicină.

Da, mulțumim și noi pe această cale domnului decan pentru deschiderea de a aduce studenților o mistică ce propovăduiește regresia la vieți anterioare, dar credem că ar fi mai bine totuși să-i lase pe preoți și cântăreți să se ocupe cu sufletul și să nu-și mai bată joc de medicină.

Sufletul este o componentă esenţială în fiinţa noastră şi a lucra pe subconştient şi a ne accesa problemele noastre de la acel nivel are un aport foarte mare în vindecare. În toată lumea, medicii psihiatri, psihologii şi în general medicii din toate specialităţile au training în hipnoză şi hipnoterapie.

Asta nu e decât o altă minciună menită să dea o poleială de credibilitate unei mizerii mistice.
Medicii nu au în toată lumea” training în hipnoză și hipnoterapie, la fel cum nu au în reiki, acupunctură sau alte terapii alterantive.
Poate doar intr-una dintre lumile paralele pe care le-a vizitat Elena Gabor într-o ședintă de hipnoterapie.

Medicii au în toată lumea”  training în medicină și, dacă vor, și într-un domeniu alternativ, dar nu e ceva obișnuit.
Iar dacă sunt medici onești, au grijă să prezinte corect limitările terapiei alternative pe care o practică.

Escrocii au însă training în cât mai multe domenii, după modelul shaorma cu de toate, și nu se feresc să pretindă că au rezultate excepționale, ba chiar că pot vindeca fără medicație afecțiuni severe ca depresia și ideile de suicid, așa cum pretinde Elena Gabor.

Nu știu ce-a fost doamna în viețile anterioare, dar știu precis că, la câte datorii karmice a strâns în viața asta, întâi ca dentist, apoi ca vindecător holistic, în următoarea n-are nicio șansă să depășească statutul unui melc de latrină.

Disclaimer: nu am nimic cu dentiștii și, atâta timp cât nu se convertesc la holisticism, probabil majoritatea se vor reîncarna în formă umană, de această dată.

 

Din păcate nu e prima oara cand la o facultate de medicina din România se predau misticisme, asa cum am mai aratat in articole anterioare:

Welcome to Hogwarts Medical School

Medicina cu vibratie te scapa de operatie

Category: Sarlatanii medicale | Tags:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *