Profesorul Dulcan si puterea gandurilor pozitive

Posted on by 11 comments

In medicina alternativa exista un curent de gandire conform caruia celulele ar avea constiinta si inteligenta proprie, iar buna lor functionare ar putea fi controlata prin puterea mintii si a gandurilor pozitive.
O idee inofensiva de altfel, ati vazut vreo reactie adversa din cauza prea multor ganduri pozitive? Pericolul e ca dupa fiecare colt pandeste un prost sau un sarlatan gata sa adopte aceste teorii simpatice ca argument pentru a promova inutilitatea medicamentelor.

interviu-cu-dumitru-dulcan-editia-de-luni-28-octMai ales cand teoriile sunt enuntate sub forma de certitudini de catre figuri onorabile ale medicinii, formatori de opinie, ca profesorul Constantin Dulcan, Medic Primar in Neurologie, Doctor in Stiinte Medicale, sef al Catedrei de Neurologie la Universitatea “Titu Maiorescu”, autor de succes in domeniul filozofiei stiintei.

Ce declara domnul profesor intr-un interviu intr-o prestigioasa revista:

Când făceam cerce­tări pentru prima mea carte, am ajuns la concluzia că celulele au inteligenţa lor. Şi m-am speriat. Celulele reacţionau la gândurile şi sentimentele celui în cauză. S-a făcut şi un experi­ment în Occident, cu un eşantion de ADN, recoltat de la un individ şi dus la 1000 de km distanţă, într-un laborator. Persoana în cauză a fost pusă să privească un film frumos, cu ima­gini minunate, care stârneau bucurie. În acelaşi timp, la 1000 de km distanţă, mă­surătorile arătau cum spi­ra­la de ADN se relaxează. Când imaginile au fost schim­bate cu un film de groa­ză, ADN-ul a început, brusc, să se restrângă, contrac­tân­du-se.

Trecand peste aberatia medicala, sa purcedem la implicatiile eticopatologice:

Universul întreg are ca fundament o lege morală, legea binelui. Ca să fim fericiţi şi să­nătoşi, nu e nevoie decât să ne construim viaţa după legea aceasta.

Când comit un act contrar acestei legi, îmi creez singur mecanismele biochimice care duc la boală. Cinci minute de mânie sau suferinţă imobilizează pen­tru 5, 6 ore celulele gardian ale sistemului imuni­tar. Timp de 5-6 ore, organismul nostru e lipsit de apă­rare, iar milioanele de celule moarte, viruşi şi bac­terii circulă libere prin organism, se pot localiza un­deva şi declanşa boala.

Ah, si tocmai cand ma gandeam ca ar putea fi racolat in secta Noii Medicini Germanice, scoate perla. Pai cum virusi, domn’ profesor, nu stiti ca nu exista asa ceva? Iar bacteriile au de fapt un rol vindecator?

Stresul, care azi a luat proporţii gigantice, ura, mânia, îndoiala, neîncrederea în ceilalţi, invidia, gelozia provoacă în corp un pH acid, favorabil bolii. Să iertăm, fiindcă iertarea face ca pH-ul corpului să vireze spre unul alcalin, favo­rabil sănă­tăţii.

Iata ceea ce as putea numi biochimie crestina at its best!science-on-religion

Bernie Siegel, reputat oncolog din SUA, a luat mai mulţi bolnavi de cancer în ultima fază şi i-a învăţat tehnica imageriei: de mai multe ori pe zi, trebuia să-şi ima­gineze că distrug cance­rul din corp cu un foc, cu un animal care-l mă­nâncă, fiecare după cum dorea. După şase luni de zile, 40% din ei s-au vindecat. La testele psi­hologice, s-a dovedit că cei care s-au vin­decat erau cei optimişti, cei care credeau în Dumne­zeu şi cei care erau calmi. Îndoiala este un ob­stacol în calea oricărui succes şi mai ales a vindecării.

Extraordinar, nu? Realizati ca seful Catedrei de Neurologie a unei universitati de medicina crede intr-o rata de vindecare de 40% a cancerului terminal, prin puterea gandului?

Eben Alexander, care, la 54 de ani, a făcut o meningo­en­cefalită bacteriană gravă. A stat o săptămână în comă, timp în care foarte multe persoane s-au rugat pentru el. După ce şi-a revenit, a spus că în tot timpul cât era în comă a văzut în jurul lui siluete umane care păreau să stea în genunchi şi de la care veneau spre el valuri de energie. Rugăciunile altora l-au vindecat. Dar şi propriile noastre rugăciuni ne ajută.

Lasa-ma sa ghicesc, a scris apoi si o carte despre asta? Care l-a facut faimos?

Am cautat informatii despre acest Eben Alexander, pentru a-mi testa ipoteza. Din pacate am aflat ca ma inselasem. Nu a scris una, ci doua carti despre subiect. Si nu ca ar mai fi fost nevoie, dar in plus:

In a wide-ranging investigation of Alexander’s story and medical background, Esquire magazine reported (August 2013 issue) that before the publication of Proof of Heaven, Alexander had been terminated or suspended from multiple hospital positions, and had been the subject of several malpractice lawsuits, including at least two involving the alteration of medical records to cover up a medical error.

Oh.

Se pare totusi ca domnul profesor Dulcan trage o concluzie diferita despre ce dovedeste povestea doctorului Eben Alexander:

Credinţa mobilizează, în mod cert, întreg sistemul imunitar. Nu spunea Iisus “credinţa ta te-a vindecat”?

Adevarul e ca eu cred in penicilina.

 

11 comments on “Profesorul Dulcan si puterea gandurilor pozitive

 1. durerea e ca el chiar a invatat medicina care vindeca, dar s-a prins ca prostii prefera tampeniile, asa ca le va servi pe bunul plac.

  da, incerca sa ma convinga ca sunt sanatoasa tun, ca n-am nimic, ca o sa fiu fericita cu viata mea lunga, daca-mi gasesc barbat… pana cand i-am scos filmul radiografic in care se vedea problema adevarata (el nu se uitase la investigatii) si mi-a spus sa ma operez, ca altfel n-am sanse de supravietuire.

  apoi a inceput sa le explice alor mei ca e grav, dar sunt sanse.

 2. Da, se pare ca are discernamant. Cartea-i carte, dar cand e vorba de viata reala (si malpraxis) nu lasa omul la cheremul gandurilor pozitive.
  Intre timp ramane cuvantul scris si alti escroci pot profita cu veselie de asta, tratandu-si bolnavii prin metoda mentalizarii si-a optimismului. Si avand cartile profesorului Dulcan sa-i sprijine.

 3. […] prof. univ. dr. Dumitru Constantin. Probabil e vorba de prietenul nostru vechi, Dumitru Constantin Dulcan, daca va mai amintiti de […]

 4. Consultaii neurologice gratuite prin sistemul asigurarilor de stat. Detalii gasiti aici.

 5. domnule Florin Muntean, In caz ca in afara de spam te ocupi si de site-ul doamnei doctor spune-i sa treaca si localitatea in care isi desfasoara activitatea.

  aaa, si schimba poza aia de cocalar.

 6. […] unul dintre invitatii de onoare nu e nimeni altul decat vechiul nostru prieten Constantin Dulcan. Va amintiti? Cel care sustinea ca metastazele se pot vindeca prin rugaciune si ca o bucata de ADN poate simti […]

 7. Ma intristeaza sa vad cum personaje ca acest “savant” castiga din ce in ce mai multi adepti. In Spania adeptul medicinei germanice se numeste Enric Corbera (psiholog cu drept de practica revocat). Se bazeaza in aceleasi idei aberante ca Dumitru Constantin Dulcan, in originea emotionala a cancerului, afirmanad ca se moare doar daca esti prost (in traducere libera cei care sunt sceptici si nu patesc mii de euro ca sa asiste la cursulrile sale). Miscarea lui implineste toate caracteristicile unei secte si numarul adeptilor creste pe zi ce trece. Relationeaza ideile sale cu fizica cuantica, bazandu-se pe faptul ca in general, lumea nu are cunostintele necesare pentru a intelege ca de fapt, bate campii. Din pacate, intre adepti exista medici si psihologi mediocri care promoveaza tratamente ce afecteaza pe cei mai vulnerabili.

  • Din pacate si altor persoane le lipseste cunoasterea, ca sa poata intelege despre ce e vorba.Insasi incadrarea spuselor domniei sale in conceptii de “secte “, intareste constatarea lipsei cunoasterii.

  • Din pacate si altor persoane le lipseste cunoasterea, ca sa poata intelege despre ce e vorba.Insasi incadrarea spuselor domniei sale in conceptii de “secte “, intareste constatarea lipsei cunoasterii.

 8. Fara a fi adeptul vindecarii prind gand, totusi stiinta se confrunta cu un fenomen supranumit “memorie celulara”, “informatie stransmisa prin unde” atunci cand vorbim de telegonie. Si desi nu o explica, stiinta o accepta ca pe un adevar.

  • unde anume este stocata “memoria celulara”? in care organit?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *